Bilimsel çalışmaların gösterdiği üzere dişler beyazlatma işlemi ile dört tona kadar açılabilir.
Beyazlatma durumunu etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri diş üzerindeki renklenmelerin hangi tipte olduğudur. Diş üzerindeki renklenmeleri kabaca sınıflarsak içsel ve dışsal renklenmeler olarak ikiye ayırabiliriz. Demir ilaçlarının kullanımı, mine defektleri, kötü ağız hijyeni, kahve, çay, sigara renklenmeleri, bebeklerin dişleri ilk sürdüğü zaman oluşan siyah renkleşmeler gibi durumlar dışsal renklenmelere örnek olup profesyonel diş temizliği ve tüm ağız bakımı ile iyileştirilebilirler. Antibiyotik kullanımı, metalik dolgular, dişin canlılığını kaybetmesi, çürük, enfeksiyon, florozis gibi durumlar ya da sistemik bir rahatsızlığa bağlı olarak gelişen renklenmelerde profesyonel ağız bakımı yeterli olmamakta ve beyazlatma gerekmektedir.
Kaç çeşit beyazlatma yöntemi var?
Beyazlatma işlemi yapılırken diş üzerindeki renklenmenin miktarı, diş üzerinde defekt olup olmaması eğer florozis ise derecesi önemlidir. Sadece kimyasallar ile , kimyasallarla birlikte diş yüzeyi aşındırılarak yapılabilir. Sadece kimyasallar ile yapılan beyazlatma diş yüzeylerinde defekt bulunmayan kişilerde uygundur. Diş yüzeylerinde defektlerin olması işlem sırasında mikroabrazyon dediğimiz tekniği uygulamayı gerektirir. Bunun dışında kanal tedavili dişlerde gelişen renklemelere bağlı olarak yapılan intrakoronal beyazlatma yöntemi de mevcuttur.
Beyazlatma işlemi Ev tipi ve Ofis Tipi olarak ikiye ayrılabilir. Ofis tipi beyazlatma işleminde ofis içerisinde beyazlatma ilaçları uygulanır ışık veya lazer ile aktive edilerek bir kaç seans aynı işlem tekrarlanır. Ev tipi beyazlatma için size özel plaklar hazırlanır beyazlatma ilacı bu plağın içerisine gece yatmadan önce uygulanır ve yaklaşık 6 saat kadar ağızda tutulur. İlacı bir ay boyunca kullanabileceğiniz gibi sonuçlara göre on beş gün de yeterli olabilmektedir.
Beyazlatma sırasında hassasiyet yaşar mıyım?
Hassasiyet sorunu kişiden kişiye değiştiği gibi agresif yöntemler kullanıldığında daha şiddetli hissedilir. Günümüzde çıkan yeni sistemlerle hassasiyet minimuma indirilmiştir. Ofis tipi beyazlatma tek seferde daha kısa süre ilaç teması olduğu için ve hassasiyete o an müdahale etme olasılığı bulunduğu için daha hafif şikayetler duyarsınız.
Beyazlatma kimlere yapılabilir?
İşlem için diş minesinin olgunluğa erişmiş olması gerekir. 12 yaşında son süren dişleri de hesaba katarsak 17-18 yaş öncesinde tüm ağız olarak uygulanması pek uygun değil fakat ön dişlerde tek diş renklenmeleri gibi estetiği etkileyen durumlarda erken yaşta da uygulanabilir. Bunun dışında her yaştan her bireye uygun bir tedavidir.